Thursday, March 28, 2013

...

sejak dua menjak ni, i fall in love with Prof Dr Muhaya... suka dengar kata kata dia yg bersahaja, simple tapi penuh makna... mlm semalam saya dengar dari siaran di Oasis

"Kalau gaji kita 2 ribu tp buat kerja mcm 3 ribu, Allah SWT tetap akan bg rezeki yang 1 ribu lagi tu melalui pelbagai cara mcm kesihatan, anak yg baik, hati yang tenang. Tapi kalau gaji kita 3 ribu tp buat kerja mcm gaji 2 ribu, yg 1 ribu tu Allah akan ambil balik cth mcm kereta accident ke, rumah masuk pencuri, kesihatan yang tak baik, rumah tangga tak bahagia etc"

Simple je kan apa yg Prof cakap tu, tp memang betul. ia buat saya berfikir dan berazam untuk menjadi pekerja yang lebih baik. InsyaAllah,

lagi satu suka dengar CD Hafiz Hamidon. tenang je rasa. kalau sedang drive and dengar CD ni, rasa tenang and kalau jam pun, tak rasa macam nak marah. zikir nya simple2 dan alunan yang mendayu tu memang best.

on another notes, many things happened lately. I try my best to keep myself calm. ada satu masa terasa diri begitu stupid kerana mempercayai sesuatu yang tak sepatutnya saya percaya... kerana mendengar kata2 yg diluahkan kepada org ramai tetapi bukan kepada diri ini.  InsyaAllah, i believe bila kita sentiasa bersangka baik, maka yang baik2 lah yang akan datang pada kita. saya percaya juga memafkan dalam diam adalah jalan terbaik untuk menenangkan hati.




3 comments:

Miss Moon said...

yup Ila

ai pun suka . Nasihat nya simple n sangat praktikal n menyedar kan kita

bila kita spread +ve things maka kita pun akan menjadi org yg +ve

ila de cute said...

moon, exactly... lets be a better person. I step a day InsyaAllah :)

Irfa said...

betul tu..betul sesangat
rezki kesihatan xleh dijual beli :)
jgn igt rezki cuma dlm bentuk duit semata