Tuesday, November 02, 2010

Geng Pengembaraan ke Sabah

Dah lama dah mummy n daddy beli flight tiket ni..hehe biasala beli tiket air asia murah...memang berbulan bulan awal... this time punya trip only mummy, daddy, syahmi, aunt cs and uncle ej je yg pergi... sorry adik hafiz kena tinggal, sebab mummy plan nak pergi snorkeling...insyallah next time kita pergi dengan adik hafiz sekali ye...

4 hari 3 malam - ingatkan dah cukup lama tp rupanya sekejap aje.. last minute plan untuk buat road ke Kundasang dan Kudat... ke Kundasang sebab nak nengok mount kinabalu...nengok je bukan daki pun... lepas tu nak ke Kudat sbb Daddy nak pergi ke The Tip of Borneo... lagi 2 hari nak pergi KK baru sibuk nak buat research pasla nak sewa kereta semua... hehehhe tu tak termasuk booking hotel kat Kundasang... Hotel kat KK dah tak risau sbb awal2 mummy dah booking Tune Hotel.

Daddy ada kawan di KK, Uncle Rep yang kerja dgn TNB, Uncle Rep bermurah hati bagi pinjam kereta waja dia...syok betul syahmi dapat naik kereta waja... sbb syahmi ckp kereta waja ni kereta polis...
inilah Uncle Rep yang bermurah hati bagi pinjam kereta... dan sudi jemput kami ke rumah nya untuk lunch masa hari terakhir kami di KK. Thanks Rep and Ina...

Sampai je di KK, Uncle Rep dah tunggu di airport, dia terus pas kunci kereta kat daddy. lepas tu kami terus pergi Tune Hotel untuk checked in... mummy punggah baju and bawak separuh utk ke Kundasang dan Kudat. the rest tinggal kan di bilik kami di Tune. sebelum bergerak ke Kundasang kami makan dulu, very convenient sbb Tune Hotel ni di sebelah building 1 Borneo Shopping Mall.. Mummy daddy makan nasi ayam and syahmi had Wantan mee di Chicken Rice Shop... then lepas tu kami straight ke Kundasang...Aunt CS and Uncle EJ tanak ikut sbb derang dah pernah ke Kundasang plus Uncle Ej nak jumpa kawan lama dia di KK.

ini otw ke Kundasang, ada satu tempat view cantik...so kite berhenti tepi jalan untuk bergambar...

Dalam perjalanan baru mummy mula cari hotel...Alhamdulillah dpt TM Resort dgn RM54 per night... hotel lama je tp spacious and clean... kita je penghuni hotel tu... selain kita ada satu lagi bilik yg ada penghuni... mula2 mummy ingat nak tido di Pine Resort Hotel sbb scenery cantik tp full, sbb mengikut kata org hotel ada "pesta kobis" masa tu...tp tak nampak pun kobis2 yg byk2 ...hehehe ...

breakfast di balcony at 6.00am...mengadap mount kinabalu...SubhanaAllah cantik nya view...


TM Resort pun ok je... bilik kita ada balcony...bangun pagi terus nampak mount kinabalu... kita breakfast kat balcony... mummy memang dah jadi habit suka bawak stock makanan kalau travel, in case la kan takde jual food yg kena di tekak...nasib baik, sbb kat TM Resort ni mmg takde jual makanan pun...so pagi pagi pukul 5.30am mummy dah bangun sbb nya kat sabah ni terbit matahari awal so takut terlepas nak nengok mount kinabalu... syahmi pun bangun pukul 6am, lepas tu kita breakfast...mummy daddy makan maggi in cup, syahmi makan mushroom soup then minum susu, lepas tu makan fresh strawberries beli kat stall kat bawah tu...




lepas makan, syahmi main playgorund 6.30am while mummy kemas2 brg and bersiap siap utk ke Poring...


kat Poring, Syahmi n daddy had great fun splish splash in the rock pool... lepas tu kita jungle tracking sbb at first nak pergi nengok Gua Kelawar tp syahmi tak pakai kasut yang sesuai... half way daki bukit kita lepak kat 1 nice air terjun sambil makan pringles...air sgt jernih and takde org pun masa tu...

btw, mummy dah terlupa bawa syahmi punya swimming attire masa nak ke Poring, barang2 kita kan separuh tinggal di KK, tu yg beli seluar pendek di perkarangan Poring HotSpring... syahmi pun pakai baju lengan panjang aje sbb kita dari Kundasang yg sejuk...

Jungle trekking naik bukit untuk ke Gua kelawar...Alhamdulillah Syahmi tak banyak ragam...lepas ni boleh le kita buat activity mcm ni lagi ye daddy...

lepas dah lepak2 sekejap kita terus ke Kudat...daddy drove all the way... such a long journey... very tiring indedd... Syahmi was such an angel... baik aje duduk lama2 dlm kereta..kita kejar masa sbb di sabah cepat gelap...and jalan raya kat sabah ni takde lampu...gelap aje... sampai di The Tip of Borneo kita ambil gambar and rehat sekejap...memang cantik view di sini...

jalan dari car park ke tempat ni boleh tahan jaraknya...cukup jauh untuk syahmi yg sellau naik stroller je...hehhe and bukit tinggi pulak tu...


lepas dah ambil gambar puas2, kita bergerak balik KK... jalan gelap tp Alhamdulillah we safely arrived di KK dalam pukul 8.30pm which dah gelap gelita macam pukul 12 mlm.

3rd day di Sabah - the most awaited activity...Snorkeling tapi sayang nya coral and ikan tak secantik dan sebanyak di Pulau Perhentian...Syahmi kena gigitan jelly fish...terus taknak main air...main di peti pantai...buat sand castle and kutip buah pokok ru, syahmi panggil buah kecik2 ni as a "Buah Durian Kecik"...


lepas ke Pulau Manukan dan Pulau sapi, we went to Jamilah Jewelry shop... mummy bought 1 pearl necklace..this is so far the most expensive pearl yg mummy ada... terkedu jugak la tp suka sgt... hehehhe pearl yg biasa2 and murah2 ada banyak je tp mummy berkenan yang tu jugak...

kali ni punya trip mmg takde shopping apa2, sebab dha niat cuma nak travel and sight seeing... so bila mummy dapat 1 necklace ni pun cukup la...syhami chose few brooches and bracelet for mak tok, tok ma, nenek, aunt ngah n nana...


last day di KK, daddy nak ambil kereta and letak luggage dlm kereta... disebabkan escalator di 1Borneo ni semua belum on, maka mummy and syahmi kena heret bag agak jauh jugak while daddy amik kereta...syahmi suka and excited and request nak bergambar di phoenix and dragon ni... lepas tu kita pergi breakfast di McD.

lepas breakfast, uncle EJ and Aunt Cs joined us... we went to Yoyo...daddy nak sgt pergi Yoyo ni untuk beli air yg best...ehmmm its yummy and worth going there...
right after that, uncle Rep jemput kita semua ke rumah dia for lunch..pizza and spaghetti..sedap betul spagheti meatballs yang aunt Ina masak... thanks to both of u for your great hospitality...

Dalam plane, syahmi mintak beli color pencil, and sebab takde stock, mummy belikan syahmi stationeries set... Syahmi had fun drawing many things while mummy and daddy tido sekejap...


all in all, we had a great long weekend.

5 comments:

Along said...

Bestnya pi jalan2. Lama tak pi Sabah, dah 2 tahun kot. Tunggu Daria besar sket lepas tu bleh bwk dia ke sana...I like KK!

ila de cute said...

along, memang best jalan2... i love kk too...

yunz_02 said...

hi there,

bestkn kt kundasang. scenery yg cantik giler. i just came bck too.. :D

ila de cute said...

yunz_02,

aaah best sgt n cantik giler... :)

Lenny said...

aku tak nah g.. nanti la satu hari aku pegi gak ah.. ehheheh..

aku kenal baju syahmi tuuu... ehhehehe.....! jauh import tu tauu.. ehhehe..

ila, ko nampak kurus la... mmg dah byk lost weight erk? good job!