Saturday, January 23, 2010

Pengembaraan Geng Syahmi dan Hafiz ke Singapura...

Pengembaraan Geng ke Singapura ni on 31st December 2009...tp mummy takde masa sebab busy sgt so lambat le mummy buat entry on this family activity ni...

Geng pengembaraan S & H ke Singapura bermula di pagi hari... sebab tok pa tak benar kan kitaorg pergi Singapore naik kereta so daddy and uncle Dat drove cars to JB...parking kereta kat JB and ambil teksi...Syahmi awal awal dah duduk dlm stroller dgn sunglasses... ni Geng Pengembaran baru nak bergerak ke Taxi station... mencabar gak le sebab ahli Geng ramai yg below 12... :)

Sampai je kat Singapore taxi berenti kat taxi stand yang dekat dgn Arab Street so apa lagi Geng pergi makan kat restoran zam zam dulu... yang best kat sini ialah nasi beriani and murtabak...ni restoran kegemaran keluarga Geng.

Lepas dah kenyang, tak nak buang masa, cepat2 ambil teksi ke Zoo Singapore...ni ada lah destinasi utama pengembaraan Geng kali ni...
Ni macam tempat wajib untuk bergambar kot..seme org bergambar kat situ so Geng pun bergambar gak...ada je official photographer Zoo kat sini, derang memang ambil kan gambar tapi kena byr la bila nak print...tp geng pakai official photographer Geng je lah iaitu Daddy...


Kan anggota Geng ramai yang bawah umur so memang banyak la agenda tergendala...memula mak teh syahmi punya kaki melecet so pergi souvenir store cari selipar...lepas mak teh, mak cik plak...lepas mak cik punya kaki melecet, syahmi plak...lepas syahmi settle mak chu plak... yang tak best souvenir store ni tak de jual selipar murah2... ada jual crocs aje... nak tak nak kena la mummy beli kan syahmi... Tok Ma plak kena beli kan mak teh, mak cik n mak chu... nape la anggota geng ni kaki melecet kat sini...pakai SG$ tau...

Gambar kat bawah ni gambar anggota Geng yang tgh kebosanan menunggu ahli geng yg injured pegi beli sandal baru..

Crocs ni dah le mahal, patern plak seme nya sama aje.... tu yg syahmi boria dgn mak Chik...tak pe la kan ...syahmi and mak cik kat best friend...


Binatang kat Zoo ni seme sihat... harimau putih ni besar... mummy ckp kalau adik hafiz terjatuh gerenti sekali ngap je...

dah lepas nengok mcm2 binatang...kita org pergi kids area and makan KFC... Kat area sini ada macam attraction and we really had fun..

Syahmi, mak cik and mak chu ride poney...mummy and daddy proud sbb syahmi berani...


Adik Hafiz nengok aje la abg Syahmi naik poney ye..Hafiz kecik sgt, tunggu besar sket baru boleh ye...

Bagi can la untuk mummy and daddy pun bersuka ria ye....

Nak join PLKN dah lebih umur, dapat main gayut2 cam ni kat zoo pun ok lah kan...

Syahmi punya turn...
Syahmi pun join jugak and sangat berani...
Tengok gambar bawah ni, gigih kan mak cik yang kurus ni tolong syahmi..mak cik sayang sangat pada Syahmi...syahmi beruntung sebab semua sayang kan syahmi...tp antara semua mak cik paling sabar layan kerenah syahmi yang banyak songeh ni...walaupun berat syahmi dah nak sama dgn berat syahmi, mak cik selalu dukung syahmi... yang lagi best mak cik punya birthday sama dengan Aruah Abg Ifwat, agak nya itu sebab mak cik sayang sgt dengan Syahmi kot...heheh Syahmi pun sayang mak cik jugak...
Game yang ni pun best gak main ramai2... Sementara ahli Geng bersuka ria and beradventurous kat area 'PLKN' Hafiz tidurkat atas riba tok ma...tok ma ckp tok ma tak nak la main ni seme...

Ni gambar ahli Geng dah bersiap sedia nak balik...

Btw, Geng balik ke Malaysia naik bas....sungguh adventurous and tiring...takde sekeping pun gambar kami masa tgh tunggu bas tu... kelakar betul masa tu...Tok Ma tukang angkat beg sandang...tok ma ckp kalau kat Johor Tok Ma segan jugak sbb ramai org kenal tapi kalau kat 'oversea' takde org kenal tak pe.. hehheh
Nanti ada masa, ada rezeki kita jalan2 sekeluarga lagi ye.... Last but not least, thanks kepada semua yang terlibat dalam Geng pengembaraan S&H ke Singapura iaitu...
1) Tok pa - for giving mummy and Aunt USD$$ (mummy rasa heaven sket...heheh tok pa tak de SGD so dia bg USD....toceiii)
2) Tok Ma - ketua rombongan
3) Daddy - Co sponsor, official photographer, official tukang dukung syahmi masa syahmi tido and sepanjang tunggu bas
4) Aunt Ngah and Uncle Dat - Co sponsor, tukang angkat brg2 especially 2 biji stroller S&H
5) Mak Teh, Pak Andak, Mak Cik and Mak Chu - sebagai ahli Geng Pengembaraan
Di tulis oleh Mummy S&H

3 comments:

Nazlan Zuriani said...

Seronoknya dia g mengembara...
Memang mencabar bila g jln xdapat bawa keta ek....
Sabar jela...Nasib boleh pegi,daripada tak boleh pergi langsung lagi rugi kan....
Apa-apa pun seronok tengok gambar tu... Lain kali nak g ajakla kita....hehehehhe

Mrs.Nury said...

menarik sugguhla zoo sin...ni harus try pegi ni hehehe....anyway crocs syahmi sama ngan balqis kaler merah jugak :)

faezah abdul jalil said...

berapa tambang teksi dr jb ke singapura