Tuesday, October 06, 2009

Syahmi is not fat!

Aku sakit hati, dah lama sebenarnya but today aku rasa sedih sebab balik je rumah mak tok ckp:

Tetiba je lepas syahmi mandi tadi, dia pegang2 tangan dia seme and dia cakap

Syahmi : Mak tok, syahmi ni gemuk sangat ke?

Maktok : Tak, kenapa syahmi ckp mcm tu?
Syahmi : *** cakap syahmi ni gemuk, syahmi tak suka dia...




Ohh poor little Syahmi... Mummy sedih bila dengar mak tok cerita macam tu... to those yang ada anak size nya normal and cantik molek sure nak gelak je bila mummy tulis mcm ni, sure rasa mummy ni over acting, but mummy really worry bile hari tu syahmi tak nak makan, tak nak minum susu, sampai muntah sbb kena gastrik...

memang le kengkadang bile jumpa sesapa ada je yg ckp "ila, besar nya syahmi" or "syahmi makan apa ila? besar nya dia"...which i still cant accept... but ada yg selamba je pegang tangan syahmi ke kaki ke perut ke ckp "gemuk nya syahmi, syahmi makan apa ni?" mummy memang sangat sakit hati pasal tu...

mummy and daddy worry kalau syahmi tak nak mkn, tak nak minum susu... what is the right size for kid?? bila budak kurus, org tanya "kenapa anak u kurus sgt? tak mkn ke?" tapi bila besar tinggi org komen lain plak... for me, syahmi is NOT fat...he is just a bit taller and chubbier compared top other kids yang same age dgn syahmi... last time i will not comment other people kids for whatever conditios sbb I always think anak2 ni sgt fragile, jgn letak apa2 bad perception...tp at 3 years old syahmi already understand that FAT is UGLY...so tentula mummy risau... tp yg lebih risau when he refuse to drink milk and eat...
This is syahmi together with his cousins... Yang baju merah tu darjah 1, baju pink 4 thn, baju ijau darjah 1..comparatively syahmi look bigger or maybe same size with the rest older than him, but doesnt mean he is gemuk...


Yang ni pulak gambar syahmi together with his cousin yang same age with him, obviously he is bigger than the other one, but doesnt mean he is fat...


I am begging here to those firends or family who reads my blog, PLEASE STOP calling Syahmi gemuk!

13 comments:

iswatie "colours of life" said...

I never thot syahmi is fat. But suka tau tgk syahmi coz he looks tough. plus tgk dia kuat la. But Kita mmg worried bila our kids refused to drink milk n makan.

Anonymous said...

My son who is 4+ at this moment does look like he is 7yrs old. I even had discussed with paed and she even told me tht he is not fat but taller than those normal kids. Your son is not fat at all. He is taller and had a larger frame than those normal kids. Its not because of food, its genetic. As long as he eats healthy tht is most important. You should make him understand tht he is a healthy boy. I always say to my son, u r taller and bigger than other kids becoz u eat vege, fruits and drink milk. He only eats candy or choc once a week...you should had one to one talk with him. Its not good for his development if he thinks negatively abt himself.

Anonymous said...

Ila, Nurul suka tengok Syahmi tau.Nampak cerdik dan ceria.Bila agaknya Nurul dapat bersemuka dengan si comel ni.

Miss Moon said...

lor sapa plak panggil syahmi gemok nih ...poor syahmi ...sian dia . Dah tak nak makan ngan minum . Kalau moon pun wisau la ilaaaaaaaaaaaa.

its ok if he's bigger than other kids yg penting dia sihat .

ila u have to talk to syahmi ..jgn bagi dia tanam dalam mind dia yg he is fat ...sebab he's not fat langsung ...

love u syahmi ...meh sini auntie hug hug

nanti jumpa 10 hb ek ...ley syahmi main ngan isk kayy

sapa yg kata syahmi mok mok meh sini auntie cubit sket mulot tewwwwwwww

Mrs.R @ Emi said...

gemukkk ke?? rasenya biasa je...penah jumpa kak ila n syahmi masa sesi PS ngan Cyberphotog..
Syahmi xgemuk la.....
sian die sampai xnak mkn...eeeeeeeeee sape la mulut ala2xde insurans tu!!!

Along said...

OMG, Along also had to go thru the same thing with Dania. When she was younger, she was very chubby which I adored but her aunts (my SIL) all would joke and say she was fat!! Marah sangat Along especially when Dania cried and wouldn't eat because she thot fat was bad. I had to tell her again and again that she was not fat...that she was beautiful, and because her ibu and abah loved her, we gave her plenty of good, healthy stuff to eat and drink. Then I had a one-on-one talk with her aunts...ye la, sometimes kita mengusik budak kecik, kita x sedar impact dia.

Syahmi looks very healthy and strong. Stress on that. I always refer to that milk advertisment where the little boy shrinks when he doesn't want to eat whenever my kids refuse food. It works most of the time.

Also, be firm with those who try to put negative thots into Syahmi's head. Bergurau bleh tapi jangan la sampai budak terus takmo makan...sian dia.

Filla ~ Kasih Aleeya said...

sabar ilaaaa.... aku paham prasaan ko... bile org ckp mcm tu kat anak kita..lagi2 anak kita dah besar...dorang paham plak tu bile orang ckp pasal dorang..of course lah dorang rasa down...
ko saiko jek syahmi..ckp orang kecik2 halus2 ni..kene tiup angin pon leh terbang.. syahmi strong!! leh lawan orang jahat... biar dia rasa special... gipon mana de gemok... budak2 lom tentu lagi... laki aku kecik2 lahir jek dah 4kg.. gemok kemain.. ko tgk dah beso dah mcm tiang lampu... so don't worry ilaa...

MaizMalik said...

alamak..scarynya..sebab Mirza pun bigger than those kids yg same age and even bigger than some kids yg older than him...adakah Mirza pun akan dikatakan gemuk? kejamnya diorang nih...heartbreaking la baca entry ila ni huhuhu i can feel ur kesedihan. yang paling penting, kita as parents shows our love for him dan selalu puji his bigger-ness than others to as advantage hihihi tough apa kalau bigger...(thats what ayah Mirza always do hihihi)
ps: depa jeles kot, syahmi hensem sgt! hehe

Lenny said...

takyah makan ati ila... buat ko tension je.. yg penting.. syahmi sihat... and bijak..

FYI, utk umur dier... mmg lemak tuh bagus utk brain dia... ko baca la kat internet pon ada... ko hanya perlu risau kalau dier tak active... dokkkk je..

ni aku nengok syahmi elok je... pandai.. bijak... siap bleh bukak computer main game lagikk..

so.. no worries ila.. nak cakap apa pon.. cakap la.. janji anak ko pandaii... ahahhaha...

ko tau je la kan.. aku nieh ha.. lagik la selalu org kata anak aku debab.... ko tgk je lah alya... sampai budak tuh pon saiko tak nak terima kegemukkan dier.. tetap dier cakap dier kurus bleh? aahha..

takperla ila... yg penting anak2 kita sihat kan??

ila de cute said...

watie,
tu ler pun personally tak rasa syahmi tu gemuk... tapi memang sgt risau bila dia tak nak minum susu..

anonymous,
thanks for the advice, agreed with u that i should make syahmi understanding that he has normal size and he not fat..

Anonymous/Nurul,
bile nak jumpa? bila2 pun boleh, jom lah dating...

moon,
ramai le panggil dia gemuk, especially sedara mara la ..nak nak waktu raya ni...

Ms R@ Emi,
Syahmi memang tak gemuk, cuma large frame and tall kot for his age..tu yg bila dia dgn cousins dia nmpak dia mcm terlebih besar...

Along,
tu ler tu...yang buat ila jadi stress sbb dia tak nak makan, dia sedih... now kita org kena selalu assure him that he is not fat, kena makan supaya sihat, supaya pandai..kengkadang depa yg suka mengata anak org ni, lupa nengok anak sendiri kot...

Filla,
tu ler tu, yg buat aku hangin sbb si syahmi ni faham le plak org mengata dia...harap2 dah besar nanti dia sihat n cergas and tak de la org selalu nak ejek dia...

Maiz,
I like the idea yg jimmy ckp, his size give an advantage to him... will tell him this kalau dia sedih lagi lain kali...

Lenny,
serious aku bukan makan hati sebab org mengata dia gemuk, aku makan hati sbb impact kepada apa yg org ckp tu.. tp betul apa2 pun janji syahmi sihat and cergas, aku bersyukur...

azdra-azdra said...

owhh i know what does it felt.. tp in my case.. my children was called anak gajah..baka benggali.. which is cruel..when semuanya pointing at me.. sbb semua tuh baka dari aku..dan baka IL aku semuanya bebaik.. hmm

masa imie obeese dulu.. ramai la comment imie nih badak la.. huh.. izzah tuh mcm budak umur 5 tahun.. persetankan dgn semua tuh..janji anak2 aku sihat.. tambah izzah pun mulut leh tahan.. selamba jer sound balik.. biarlah koi minum susu.. bukan kaco aok!.. hambik ko dia speaking phg..

aku agree ngan semua yg comment.. budak2 kena rasa dia nih special.. tambah dia dah faham..

sabar yer ila.. ko kena cakap syahmi tuh special.. he is not fat.. cumanya lebey sihat dari org lain..

muahhhsss syahmi..

*FullofCraps* said...

Helo Ila.. Salam Lebaran.. rasa2 mcm dah lmbt nk wish Ila selamat hariraya ya.. hehe..

how are u? dah lama benar kak nora tak dgr khabar dari Ila.. hope u're doing great there k!

take care.. =D

Anonymous said...

takper ila relakss..ok per biar dia chubby skrg....nanti senang dah start sekolah ..nak bwk beg berat2 tu kan...

tapi kesian lee bila dia dah faham meaning of FAT ..effect plak kat dia kan...xper explain kat dia..whatever size of our body..kurus ke..montel ke..yg penting SIHAAT..,:-)