Tuesday, September 08, 2009

Alissara - Restoran Thai tersedap in town... (my review la)

rasanya bulan Ramadhan kali ni adalah paling jimat bagi kami sekeluarga, unlike previous years kami selalu nya byk kali gak buka puasa kat luar either nice restaurant or hotel, either byr sendiri or di sponsor... tp thn ni sekali je kami buka puasa kat luar... Kat Alissara...sedap nya makanan kat restoran ni...this is my family punya favorite Thai restaurant, dah bertahun2 dha jadi pengunjung tetap kedai ni...
apa nama ni..meng kham kot... daun kaduk, atas tu ada kacang tanah, udang kering, cili padi and bawang merah potong, sos dia tu manis sketso rasanya ada pedas, ada manis n masin...letak sos atas daun, lipat2 masuk mulut macam makan sirih...sedap sangat sangat... ni my mum punya favorite..setiap kali dtg kedai ni sure dia order...

Thod Man Kung - macam nugget udang, sedap jugak... yummy...


Cendawan tempura, memang boleh buat sendiri kat rumah tp yang makan kat sini amat la sedap...rangup nya tu...perghhh sedap giler...

This is my favorite, Chicken Green Curry... kat restoran ni Tom Yam nya pun sedap tapi kalau dah order green curry tak sesuai order tom yam sebab nanti dah tak kick rasanya...

Sotong Telur Masin- Yang ni my favorite gak...tak pernah makan kat tempat lain... try google cari resipinya pun tak jumopa.. tak tau le derang tumis ke stim aje..sotong nya lembut, telur masin tu ada berketul2 sket, sedapp...pedas2 cili padi dengan masin...perfecto!!!

This is hubby's favorite, ikan masak stim limau...sedappppppp ...tak hanyir, rasa pedas2 n masam...
All in all, memang tak menyesal kalau sesapa nak try... Lepas makan kat sini, kami tak suka dah Ayuthya tu...hehhehe

14 comments:

Mrs.Nury said...

wahhh menariknyer tgk menu dia...so yummy.Aku kan ila dis year langsung tak berbuka diluar lg asyik berbuka kat param jer hehehe like u saidkan penat memang penat tp hilang segala penat biler nmpk hasilnyer.Insyaallah dimingu akhir planing nk berbula diluar.btw kan tmn puchong indah ni sebelah mana ek?

azdra-azdra said...

antara semua2 nih..aku hanya reti buat cendawan tempura.. hahahha.. tp aku pakai tepung rangup jer..

giler drooling.. yg Ayuthya apa ntah tuh.. tak brapa sgt la..bg aku.. Vicchuda lagiiiii tak sedap.. hahahahahhah

takper aku nak buat sup tulang ala siam kang.. giler terpengaruh ngan entry ko nih..

Agakkacak said...

puchong indah tu kat sebelah puchong perdana je.. kalo dari ldp masuk ke puchong perdana, jumpa first round about, buat pukul 3, straight lagi sampai jumpa esso belah kanan, terus pandang kiri.. ko akan jumpa simpang kiri n masuk kat situ.. kedai dia kat blok 1st tu hujung sekali ngadap jalan besar

Along said...

Iaseh Ila..takde idea nak makan mana malam ni sempena anniversary, tengok blog Ila, dpt idea lak. Romantik x tempat dia? Hahahha...harga semua ok ke?

hOtMaMa said...

wah..ila suka makan kat situ ekk.. sama la... dah sah2 mmg dekat giler dng rumah lela la... kita dok kat puchong indah gak.. hehehe.. nak citer gak pasal alissara nih... dulu mmg tampat makan peberet kita dng bopren la (now my hubby..hehehe? ..hahaha.. tp alisara dulu tempat dia tak secantik kedai yg sekarang kan.. tp tak per, yg penting makanan dia marbeles gilos kan ila!!!

Muffy said...

Ila..u boleh ganti Maria Tunku Sabri lepas nih hehe....

muffy said...

Hmm....hari ni wedding anniversary yg ke 9....nak ajak jugak my hubby makan kat luar nanti..:)

cahayaummi said...

Ila ni kalau bab mkn memang dia no.1, sbb tu bam. Jgn mare ye Ila! Bila nak jumpa ila, nak ukur sapa yg bam lebih. Teringat masa berbuka kat rumah Ila masa posa dulu, masa tu Amy pun ada, sapa lagi yek? Yg bestnye ikan bakar cicah air asam, walaupun ianya dibeli. emm... sedapnya. Hari ni hubby ajak buka kat Perdana Resort, kayla...dia belanja...lagipun ni first time buka kat luar..

genny da bomb said...

kat mana ni...cam best ja...

ejea aziz said...

betul2..memang best, superb...tom yam dia..huhuhuh..lamanye x mkn kt sini..

Lenny said...

opismate aku sorang budak thai.. dier buat yg menda daun2 cam sireh tuh.. yg mak ko suka tuh... sedap gilerrrrr..

memula aku skeptikal skit nak makan.. rerupanya sedap plak erkk.. hehehhehe

Anonymous said...

ila..kat ner restorant niiee...*k.ani

Anonymous said...

wow..mcm best je menu dia...tak tahan tgk gambar tu semua...dah la tgh puasa ni...will try to visit that restaurant one day...

thanks for the info

hadi

[ib] said...

Siapa owner restoran nie? Ada halal cert tak? Ingat nak buka juga di sini.