Wednesday, April 29, 2009

Maid oh Maid...

ingat kan dah tak de masalah dah...coz i am quite happy with the maid's performance... but yesterday at 3.00pm, my mum called me...ckp yg Fauziah (the maid) dah start buat kepala dah... my mum went out to bank dlm 1 jam and Hafiz was staying with fauziah at home. bila my mum balik nengok hafiz nangis, and rupanya sbb dia poo and fauziah didnt clean him. alasan fauziah dia geli and rasa nak muntah...she also geli with kucing.... well, for me it is still not a big problem though bengang ler, apsal ntah memilih sgt kerja...kalau kat indon tu lagi le susah, dtg malaysia nak tunjuk lagak...

tp yg lagi besar masalah nya ialah coz dia bagitau my mum yang dia nak kerja dgn kami setahun je sbb lepas ni dia nak kerja kat Mydin... (btw, dia ni suka sgt dekat mydin agaknya sbb masa kami jumpa Yeti (agent) tu kat Mydin...proses pengambilan maid berlaku di Mydin maka mungkin si Fauziah rasa Mydin ini ada lah maha best dan maha hebat...tu sbb le kot nak kerja kat mydin ) dan sebab lepas ni tak lama lagi laki dia nak masuk kerja kat malaysia (yang ni aku dah tau laki dia nak kerja kat malaysia sbb agent aku dah bgtau yg laki si fauziah ni memang nak cari kerja kat sini and dia ckp le dgn aku, nanti 3 bulan sekali izin kan la fauziah jumpa laki dia..masa tu aku n laki ku n mak ku pun agree la...iye la jumpa 2 bulan sekali ok la kan...sian gak kan) tapi bile tetiba dia bagitau mak aku yg dia nak kerja dgn kitaorg kejap je sbb nak kumpul duit , n bila dah ada duit next year dia boleh renew permit sendiri so dia tak nak kerja dah...then my mum ckp le yg kontrak dia dgn kami 2 thn...si fauziah aka maid yg tak sedar diri ni dgn bangga ckp dgn mak aku yg dia kata kawan dia ckp boleh je lari sendiri and cari kerja lain...

btw, semua cerita di atas mak aku yg bagitau dlm phone... aku pun terus le call si yeti..yeti ckp kalau macam tu hantar le balik... so mlm smlm aku n hubby pun pergi le htr si Fauziah tu balik ke rumah agent tu... and now waiting for new one to come in... kali ni aku bagitau Yeti maid yang bakal kerja di rumah ku nanti mesti ada criteria berikut:-
1) Sayang budak
2) tak geli cuci berak anak aku
3) tak geli cuci berak kucing
4) tak kisah mak aku ada kat umah
5) tak kisah gosok baju
6) sanggup kerja 2 thn
7) sanggup kerja dgn ikhlas dan tak bercita2 utk melari kan diri selepas setahun utk bersama suami terchenta
8) and preferably janda atau anak dara yg tak nak kawin aka anak dara tua...

adeii..frust betul la... dah le memula aku memang tak nak maid, then bila mak aku nak maid sure la aku maik utk tolong dia kan...tp kalau dpt maid yg dok pilih2 kerja susah la..takkan mak aku gak nak wat kerja... and di saat aku dah mula nak menjadi MEM / MADAM/PUAN kat dalam rumah tetiba plak takde maid dah...huhuhu sungguh sedih perasaan itu...

sib baik gak dia kerja ngan aku dua hari dia sempat gosok baju ku dan laki ku dan anak ku yang bertimbun2 tu, sib baik dia sempat vacuum bilik aku, sib baik dia sempat basuh toilet... yeyyy not too bad le kan to wait another a week or two to get the replacement...

Whatever it is now i am Maidless... back to square one, I am bibik of the house until dapat the new one...

7 comments:

Miss Moon said...

lor vley plak cenggitu rupanya ....aduh sangat payah ok . Siap berangan nak kije kat mydin

yang aku tak faham tew asal la plak nko nak geli basuh berak budak bukan nko pun pernah ada anak ke 2 org plak tew ...eiii tak puas nyer hati aku ilaaaaaaaaaaaaaaaaa

Agakkacak said...

mungkin dia main kelat dimana, tatkala anak dia berak, dia pas kat laki dia.. pastu pura2 bizi kat dapur ke, tanam pokok ke, bagi ayam makan ke.. hmmm.. tension

Mama Mia said...

hi ila,

sabar ek. macam2 dugaan ko ngan maid ni. nnti yeti ganti kan yg baru utk ko. yg ikhlas nak kerja cari duit. amik maid ni mmg kena ready dgn kerenah bodoh diorg yg tak diduga.

Mrs.Nury said...

alamak siannya ko ila biler aku baca citer ko...satu2 citer pasal maid tak habis2 kan.Banyak bersabar ye ila moga ko akan dpt maid yg baik & elok.So far aku punya maid alhamdulillah ok sgt2 & hope one day you'll get it.

Along said...

Kalau along, along siku je kepala dia sekali. Kepala hotak ko, niat masuk mesia utk apa..nak membohong org? Ada hati nak lari lepas setahun? Ko ingat bayar permit bwk ko masuk pakai daun? Duit monopoli?!!

Sori ah Ila...along pun tengah angin ni. Terlepas at ur blog plak. But at least you found out early on about this malaun maid. Sib baik le jugak. Hoping your next maid is much, much, much better.

Anonymous said...

la, ila ambik maid lagi.tapi yala kesian kat mak ila tu, patut dia dah relax. sabar jelah Ila. Atie dah serik ngan maid Indon ni. Now Atie ambik pengasuh, org Thai, tapi PR sini, umur 52. Dia balik hari, tapi dah 2 minggu ni stay kat rumah Atie, weekend atie hantar balik, sementara nak tunggu anak dia bawa balik kereta. Walaupun rate monthly mahal dari ambik Indon, actually still murah. Atie kira-kira hari tu, yg maid Indon dulu, ibarat Atie bayar gaji dia RM850 sebln! Now, walaupun rumah tak bersih mana, yg penting anak2 Atie terjaga mkn minum.

nhayatiz said...

aha...sama plak tajuk....