Monday, November 24, 2008

Syahmi and School

recently Syahmi punya dialog asyik asyik mcm ni:-

Syahmi : Kesian Syahmi, Syahmi takde kawan...

Syahmi : Syahmi nak pegi school la (ni setiap kali nampak banner Qdees)...

dan dialog dialog ni akan diulang ulang ulang byk byk kali...pening gak nak layan...

then this morning, me and hubby pergi lah survey... kat area Tmn Setiawangsa ni ada 3 kindergarten yg highly recommend which are Qdees, Young Ambassadors and TKC... and this morning we managed to go to Young Ambassadors (YA) ... actually we went to Qdees gak tapi pagar nya berkunci tak leh masuk plak...

masa kat YA, kami tanya la ada kah kindy ni sesuai utk syahmi yg nak masuk 3 years old thn depan...then the teacher pun bagitau untuk budak2 umur 2 thn and 3 thn akan masuk 'Playgroup' and the max number for kids ialah 10 person only... bascially they will emphasize on the social skills macam sharing concept, respect each other, teacher-student bonding, ... they will use english and adopt montessori concept plus di serapkan ciri2 islamic mcm ajar doa2 yg mudah... looking at the syllabus, rasanya playgroup ni memang tempat main2 dan berkawan2 je, unlike his current shichida school, so hopefully syahmi will enjoy it.

Syahmi will start his school at 8.30 am (so me or hubby boleh le hantar dia pergi school sebelum kami pergi office). he will finish by 12noon and we will make arrange for the school van to send him home....dekat je sebenarnya Kindy ni dgn umah kami, selang 2 jalan je... tp since my mum nanti kena jaga adik syahmi jugak so lebih baik kami arrange kan transportation terus....

we wanted to bring syahmi sekali tp he was still sleeping ms kami pegi tu...then my sis brought him there and we glad to know that he loves the school. Insyallah, we will enroll him and he can start his playgroup next january.

Me and hubby also decided to rest him from Shichida school until april, reasons why:-
-am going to deliver this january
-byk public holidays in february
- my sis is getting married this march

since his shichida school is only on every sunday, we do not want him to miss lot of class, kinda waste la sbb takde replacement...insyallah will continue his class on april... and might be send him to shichida until he is 4 years old...well depends kalau nengok YA tu dah ok, we might stop him from Shichida earlier...still too early to make decision on that...

Dearest Syahmi,
we want you to know that we loves u so much...muahsssss

5 comments:

Kasih Aleeya said...

baguss ler syahmi rajin nk gi school.. best ler ila.. aku ni fening2 lalat lagi nak plan utk acih nie.. sumer kene wait n see.. letih mak.. tp sape tak nak the best utk anak kan? org ckp dari kecik nilah nak bagi dia belajo.. sok dah beso dia pandai jer nak blajo sendiri..hahahaha.. mostly tempat2 mcm ni halfday jer.. tu yg masalah tu.. nak yg fullday lain lak charge nyer.. kene pikir yg dekat ngn tempat tinggal..mcm2 aku nak kene pikir... aku refer ko nanti yer!!

JuSh said...

Ila,ada website YA tak..cari xjumpa la.tq

ila de cute said...

filla, tu ler aku ni sbnrnya tak de le semangat sgt nak antar anak aku gi school yg tetiap ari ni takut dia busan plak...masalahnya dia yg nak sgt school..huhuh

Jush,
website dia kan tak byk info le...
http://yaworldkids.wordpress.com/
tp ila ada baca blog ni, ada byk pasal this school sbb this mummy pun antar anak dia kat school ni...
http://blog.tudung-bawal.com/my-sons-going-to-pre-schoolhurray-or-huhu.htm

btw, school ni ada 2 cawangan...taman setiawangsa and taman tun abdul razak ampang

Anonymous said...

smoga slamat melahirkan si comel

Anonymous said...

Salam, boleh tumpang tanye tak...bpa fee that you have paid to enroll your kid kat YA tu yer?registeration fee? & mthly fee?