Wednesday, November 19, 2008

Maid

at first memang me and hubby plan nak amik maid ... utk tolong my mum kat umah...iye la my mum nanti tinggal dgn syahmi and his baby bro (insyallah)... so tentula nanti my mum penat... so kami pun dah booking dgn agent...di sebab kan asyik dapat maid yg tak best je... my mum recently decided not to have maid kat umah.... mak kata dari byr gaji maid tu baik bagi mak aje duit tu, buat sakit ati mak je... ehmmm me and hubby sian plak kat dia...but obviously my mum kata dia yg kena masak, the kids will be with mostly all the time, setakat maid utk basuh baju and kemas rumah je baik tak payah... then...

me and hubby ikut je la apa yg my mum ckp so instead of paying gaji maid, we will add extra monthly allowance for my mum... as long as she is happy then kami ikut je la...besok lusa kot2 dia ckp dia tak larat, kami amik la maid...

6 comments:

Kasih Aleeya said...

ila... betul ckp mak ko..aku sokong 100%.. wat per nak amik maid..ko pon aku rasa dah cukup fening ngn pangai2 dorang tuh.. kalo mak ko x kisah.. ok ler tuh.. kasi up sket allowance.. lagi puas ati.. ko pon hati senang kan.. ni kalo x..sakit jiwa aku dgr pangai maid ko yg mcm2 tu.. dgn ko yg garang tu pon maid tu tak takot kan?.. eii aku lipat2 jadik kotak jugak ex-maid ko tu sumer!!!

kak rin yg always cun said...

tapi gerenti penat mak ila nnt. cfm. sama cam mak kak rin. aku pun penat lipat kain, basuh kain, jemur baju, iron baju..huwaaaaa!!!

JuJue said...

ahhh memandangkan mak ko taknak maid tu ila.. ko bagi jer maid tu kat aku! bulan2 ko bayar! alahh ngan aku pon ko berkira. sebab aku memang memerlukan maid untuk sapu & mop lantai umah aku.. cuci sawang kat tingkap2 yg dah jadik macam gua apa jer..kat siling..cat dinding cat umah basuh kain jemur lipat iron semua 1 package!!
aku? lepak jer ahh...tgk tv..layan akid.. sebab kalo takde maid pon, memang tu jer yang aku buat.. cuma kalo ada maid lebih terurus umah aku!

MoMmy Balqis a.k.a Nury said...

If that wat ur mum says then okla...maybe dia lebey sonok handle keje2 umah ngan cucu dia sendiri rather ambik maid kan.Sian aku tgk ko ila selalu jadi mangsa ngan maid indon yg tk guna.Aku pulak my mum keje so kenela ambik maid tuk buat keje2 umah ngan jaga balqis.Tp risau jugak nanti if baby nak kluar bleh ker dia handle semuanyer???Lucky of u ila dpt mother like her...:)

Miss Moon said...

Ila ...moon sokong . As long as ur mum say ok . Nko pun kena sama sama la tolong dia . Im glad to hear that nko lagi happy skrg ...u can spend more time with Syahmi ...kije kije umah tew its not as bad as it looks kan . Pelan pelan kiter buat . We are not perfect ..kiter buat mana yg terdaya . Maybe before this kiter ingat kije kije tew semer senang sebab we have somebody else yg buat kan utk kiter ...tapi bila tak ada n kiter kena wat sendiri then we know how hard it is ...and we will appreciate it more kan . With growing kids in the house its like shoveling the snow while its still snowing . Bila kiter kemas tup tup akan sepah balik

Mmg la susah sebab kiter kan kije but look at the bright side Ila ..Moon ada 2 anak , im working , im doin part time ....i dont have a maid ....and im still bam bam . So makna nya bila i bam bam i happy and i tak merana kerana terpaksa menangung pelbagai bebanan kerja ...and i bam bam kerana i happy with my life now .

Maybe in the future mana tahu i mungkin akan hire a maid ...but setakat nih im still doin just fine . Kena sama sama tolong menolong la

yup sometime my house are soooo clean but most of the time akan so bersepah ...hahahhaha . Plan everything . Mula mula akan nampak sedikit susah but sooner or later u will get use to it n u will love it .

apa apa pun i will support u . Dah la buat masa nih Ila . U pun banyak habih duit utk maid .Pastuh banyak songeh plak maid maid tew. Bak kata fila lipat2 jadik kotak lagi bagus then send ke pusat kitar semula hahahhaha

Ila chaiyook chaiyoookkkkkkk
poek chaiyok chaiyok toooooooooo

Along said...

Hal maid ni memang pening kepala. Kalau dpt yg elok, alhamdulillah. Kalau dpt yg pemalas, aduh, buat pening kepala.
Alhamdulillah u have a supporting mom to take care of Syahmi. Selagi dia larat, ok la tu. Tapi maybe when the baby arrives, kena ambik jugak kot. Takpun upah yg dtg tiap2 hari punya ke...takyah yg stay ngan kita. Maybe utk tolong2 kemas rumah, cuci toilet, that kind of work.
Hope everything works out for you.