Friday, September 12, 2008

Syahmi demam

ni gambar2 masa buka puasa kat Marriot, sebelum bawak syahmi pi klinik



Last tuesday , me joined hubby and his department buka puasa at Marriot KL. at first we wanted to bring syahmi tapi sbb syahmi tak sihat sgt ms tu so dia tinggal dgn mak tok dia je. ms lepas je solat maghrib, dpt call dari my sister ckp badan syahmi panas sgt2, kami pun dah tak sedap hati so tak jd la nak mkn lagi, terus balik umah. memula plan nak pegi klinik Dr W**K****** kat setiawangsa je.

terus bawak syahmi pi klnik dr WK je, sampai je nengok dr yg on duty bukan dr WK, tapi sorang dr lelaki dlm umur early 30s. patsu kami bgtau la syahmi ni dah lama demam, last friday dah bawak pi klinik tp demam dia still on and off... the stupid dr replied "demam on and off ok je, nothing to worry, kalau panas berterusan baru le risau" masa dia ckp tu, dia tak check pun temperature syahmi. then kami insist la dia check jugak, dia amik yg alat letak kat telinga tu skejap je terus ckp ala ni 36 je...tak tinggi... then hubby ckp plak tapi dr asyik demam on and off, tak de selera mkn semua... then the stupid dr ckp "abis tu nak buat apa?" kami ckp layg kami ingat nak bawka syahmi pi APSH je la sbb syahmi punya paed pun kat situ. then the dr ckp "kalau tu, check darah kat sini je la" kami pun agreed, ingat kan tentu la dia yg amik kan darah syahmi , rupanya dia suh staff dia je..bukan nurse pun...minah bongok tu pi cucuk tgn syahmi kuar kan darah, and masa nak transfer darah tu masuk 1 tiub kecil, tp tak masuk2 gak..darah dah meleleh leleh, syahmi dha nangis jerit2... minah tu still dok picit2 jari syahmi tu...

tetiba one of the staff yg lalu kat situ ckp,"eh ni dha tak leh pki dah darah ni sbb ada bubble kat dlm tiub kecik tu"... aku dha bengang dah... n masa kecoh kecoh ni, dr tu langsung tak tegur an dbuat derk je, tak menolong langsung... hubby pun jerit "kami tak nak apa2 dah kat sini, kami nak referal letter pi spital je...then the dr ckp dgn suara yg berlagak and muka yg sombong "ok, nak surat boleh". itu je...not even sya sorry yg staff dia tak leh wat kerja...

me and hubby immediately bawak syahmi ke APSH, ke emergency...lepas buat blood test semua, alhamdulillah syahmi tak de denggi tapi temperature dia was 38.5 and white blood count dia lebih tinggi, supposedly max at 12.3 cam tu tapi syahmi punya count dah 14.6. and thats the reason syahmi tak smebuh betul drai demam sbb immune system dia dah tak kuat...lepas dpt ubat smeua baru kami balik umah dlm kul 12am. yg penting syahmi selamat.

but form now on, i will never go to Dr WK klinik anymore.

7 comments:

shafa said...

ape Dr camtuh...
eh, mmg ptt kene tengking ler Dr camtuh...
nk mtk referral letter pn susah....

my life my world said...

Geram nyer mendengarkan cerita ini. Bertambah demam ler Syahmi, dah kalau gitu amik darah. Sedangkan orang besar kena amik darah pun sakit, ini kan pulak budak kecik. Hmmmmm........

happy2gether said...

Ila, harap2 by this time Syahmi dah sihat n tak demam lgk...Aqil aritu warded due to jaundice, alhamdulillah nak masuk hari 3 dia bole kuar n darah dia dah ok...

Miss u..take care!mmuah...

Fadzila said...

apa la DR macam tu... takyah gi lagi sana..geram lak...

My Alya selalu demam and i prefer bawak jumpa PAED..walaupun rega mahal..tapi puas hati...

Miss Moon said...

apa la doc tew ..macam bagusssssssssssssss eiii nyampah nyer . mesti dia cakap ngan muker ala ala bagus ...

get well soon dear syahmi

Kasih Aleeya said...

oitt geram lak aku dgr citer ko.. sian tgk syahmie tido mcm tu... nasib now dah ok!!

mama aiman said...

ila,
i xpnh g panel klinik klau aiman dmam. klau bkn doc pead ni sumer hampeh, x reti layan bdak.. xpe la kuar duit sikit, pegi klinik kanak2... duit bole carik, anak, itu je la sorang..
my xperience, aiman paling tnggi temp dia penah smpai 40c. fever klau 3-4 ari x baik2, i msti suruh buat blood test & urine test.. x smstinye denggi, infection in blood or urine pon bole jadi gak.. sb pnh skali ari tu, temp aiman smpai 39, i msuk ubat bontot tu, smpai 4jam naik balik.. i pon bengong g kasi ubat bontot lg.. dah anak i over dose drug.. dia halunate yg bkn2.. trus i bwk g emrgncy.. nasib baik xde ape2. cuba blood infction jer. doc kasi antibotik.. ;-)