Wednesday, August 06, 2008

Syahmi and school

Syahmi sekarang dah mcm tak nak pegi school lagi, masa nak pegi tu memang excited sgt la, tak sabar2 nak masuk kelas tapi bila dha dlm kelas mula lah buat perangai...nak makan biskut la, nak minum susu la, nak main la, nak mkn honeystar la...aduhaii... dah la kelas nya kejap je... kalau dlm sejam setengah tu, nangis lima menet, makan 5 menet, minum susu 5 menet, nak tukar pampers 5 menet...so brp je masa yg tinggal utk belajar kan... nak marah pun tak leh gak sbb salah kitaorg gak htr dia awal sgt gi school...

so last week, me pun diskas le dgn sensei dia nape ek syahmi jadi cam ni? so sensei dia tanya la dekat umah syahmi cemana? so me explain la syahmi selalu excited nak belaja, kat umah plak kitaorg selalu wat activiti ala2 school dia ajar... syahmi suka la buat aktiviti2 ni semua...masa nak gi school pun dia excited je... dlm kelas pun dia concentrate certain part je..yg mana dia dah pernah dgr dia akan wat derk aje...sakit ati gak le sbb byr mahal2 dia wat cam ni...

so skrg me and daddy syahmi tgh fikir, next sem nak enroll dia lagi ke tidak... ehmmmm...

3 comments:

Kasih Aleeya said...

aku rasa kan ila..lebih kurang jek syami ngn kasih.. ada persamaan!! kasih dia mmg jenis excited ko tau.. tp kejap jer.. cikgu dia pon ckp.. pastu dia buat ler pangai2 buat 'pekak' dier tuh.. geram tul aku.. tgk tv pon mcm tu..kejap jer.. mana dia nak dok lama2..dia buat kaco sana sket..kaco sini sket.. rengek2 kat aku..angkat kusi nak tgk aku msk.. lemas kan?..hahahah..

kak ilya said...

ila..

budak2 memang macam tu.. jgn pressure2 sgt si comel tu.. akak pu dulu excited nak antar adam g school. enroll terus stgh tahun... nasib baik dia enjoy ..
dulu adam belajar kat tumbletotts ... programme dia ok gak.. at least masa umur 4 thn adam dah kenal huruf, dah kenal nombor.. skrg belajar tadika .. alhamdulilah semuanya ok.. tapi namanya budak kan.. dia cepat boring.. so bila balik umah akak ikut jer kehendak dia.. yg lawaknya last week minta akak enroll sekolah cina tahun depan .. dia belajar cakap mandarin.. sabar jerlah ila...

masa ni dia diorang ingat belajar ni suka 2 kot..

Mommy Hafiy said...

ila..
nor dah jwb kat blog nor maybe ila tak check kot..
nor rasa syahmi dah boring dgn benda yg diajar kat kelas tuh sbb maybe dia dah tau kot...nor ada dgr yg kat 'kelas' tuh dia ajar benda yg sama ulang2 kan?betul ker?nor tak hantar hafiy so tak tau sgt tp nor rasa syahmi buat gitu sbb dia dah tau/boring dgn benda yg sama.
cuba ila try mintak sensei tukar kelas lain yg high level sket or masukkan dia kat kelas budak besar sket dr dia..maybe it works for him..mcm hafiy dia suka dok dgn budak besar dr dia dr dok dgn budak sebaya...