Tuesday, February 26, 2008

Good Luck Abah!

Alhamdulillah... My dad was chosen again to be the BN candidate for ADUN chair at our kg this year. As usual, we the adik beradik will always be with him during the Pernamaan Calon and Campaign Series. Normally we did not open our mouth or give speeches or do the campaign like others...we just join his convoy, be with him, shake hand with people, just to show our support to him. Last weekend we went back to my kampung to join the Pernamaan Calon session.


Majlis Pernamaan Calon ialah Majlis yg penting becoz masa ni lah semua calon kena submit the form kat SPR, sekiranya terdapat sebarang kesalahan teknikal or ada masalah seperti bankcuptcy, calon dengan serta merta boleh di batal pencalonan nya...so memang mendebarkan lah.

8.00am
abah, aunt, me, hubby and adik2 semua dah ready to join the perarakan dengan 2 lagi calon BN ialau En Chua Tee Yong (ni anak Dato' Chua Soi Lek-he look very young cam budak sekolah je), Yb Tan Kok Hong. Kami semua bertolak dari rumah dgn konvoi penyokong abah. pergi ke satu tempat, park semua kereta and we the adik beradik just salam salam with everyone..sebab masa ni takde buat apa pun, pagi lagi masa and adik2 semua excited lagi....

8.40am
Perarakan Menuju ke Pejabat Majlis Daerah (tempat untuk menyerahkan borang pencalonan). me and family kat second row of the perarakan together with Dato' Chua's wife, Yb Tan's wife and their family members.

9.00am

Ni gambar penyokong BN, kedudukan penyokong BN dan opposition dipisahkan sejauh 100meter bagi mengelakkan masalah dan kekecohan.


The oppositions...kat tengah tengah ni semua org tak leh masuk kecuali polis2 dan fru yg bertugas.


SPR buat pengumuman yang semua calon dikehendaki masuk ke dalam dewan untuk menghantar borang pencalonan. Masa yang ditetapkan ialah 8.00-9.00 am. Masa ni semua penyokong kedua dua belah pihak ke tunggu kat luar...


10.00am-11.00 am

SPR umumkan ini adalah masa Bantahan. Masa bantahan ni when both parties punya candidates will exchange their application forms dah masing2 berhak membuat bantahan sekiranya terdapat sebarang keraguan. me and adik adik stilll tunggu kat luar ni. masa ni my dua org adik dah dihantar balik ke rumah sbb hari dah makin panas and diorg tak larat dah nak stay. while me and others still kat luar tu. masa ni reporter interview me. my sister yg bertiga tu dah tak larat nak diri, selamba je duduk atas jalan raya tu...hehheh.

Pukul 11.00 tepat SPR umumkan yang Masa Bantahan dah tamat. SPR also umumkan semua nama2 calon secara rasmi. Means Campaign session pun bermula. My dad and other candidates keluar dari Dewan dlm pukul 11.30am. Dan konvoy akan ke satu lagi dewan untuk "Introduction Session". Masa ni me and adik2 rasa penat giler dah...cam nak balik rumah je rasa tapi kesian plak kat abah...so masa konvoy mula bergerak ke Dewan tu, kitaorg punya kereta berpecah dari konvoy..hehehhe kita org pergi makan cendol dulu...

Lepas siap makan cendol baru le kami pergi ke dewan tu utk join my dad... hehehe balik rumah dlm pukul 1.15pm...penatttt

abah keluar rumah balik dlm pukul 3pm to start campaign. while me and family balik KL. Insyallah we will balik Labis lagi this weekend.


Note: Ramai org tanya apa yang kami buat masa kempen tu...actually, me and adik2 takde buat apa pun, selalunya kami just ikut aje the konvoy tu and salam2 dengan org. we do not open our mouth pun utk cakap pasal parti. Kehadiran kami just to show support to our father.

Thanks tozaimi sbb bagi softcopy of this paper cutting "The Star". ada cerita di sebalik gambar ni...

Angah : Cat, dah nengok paper?

Me: Lum lagi. Nape?

Angah : Ada gambar kita semua

Me: Iye ke? sat sat aku gi cari newspaper....comel tak aku?

Angah : Apsal le ko gemuk sangat...Macam PETI AIS aku nengok

Me : Bodoh punya adik..... (bengang betul...ada ke patut cakap badan i macam peti ais, hello aku tau le badan aku montel and chubby and gem** tapi jgn le panggil peti ais...)

11 comments:

Miss Moon said...

Wah Ila serba biru .Syahmi tak ikut skalik ke Ila . Bagus 1 family support Abah . ..Moga BN menang besar nanti ekekkekek . Kite dolu pun putri UMNO tapi bila dah kawen terus diam hahahahhah dah tak puteri dah ekekkeke . Gud luck yaaaaaaaaaa

Lenny said...

good luck to abah ila...

lawa la baju ko arituh ila...

suka aku nengok

Along said...

good luck to ur dad in the election. Rasullullah berpesan, mereka yg memimpin, sebelah kaki di syurga, sebelah kaki di neraka. Semoga ur dad sabar dan tabah hadapi segala dugaan.

mama ranggie said...

tahniah...

semoga semenya berjalan lancar dan aman...

happy2gether said...

ila, kita pon cam lenny, suka baju biru awak tu, u look so blue...tp mmg beseri2 jek...suker tgk family n adik beradik awak bersatu support Abah awak, adik awak yg kecik2 pon turun padang...adik awak sajer jek cakap awak cam peti ais, taklah...sabo jeklah, dia dengki awak comel kot:)

pastu cam best jek mkn cendol tu :-)

izlinda said...

tantiknye baju dier..:)

wanshana said...

Marsila,

"Peti Ais" tu kira okay lagi...

One of my hubby's friends was once described as "kecik sikit aje dari kereta Kancil..."

Eherks....

zie said...

mas atime abah ila angkat tangan - cam kata hidup UMNO tu kan- nampak betul die sungguh bersemangat juang- die ADUN ker before dis ila?? anyway gud luck to him yerk! mesti berdebar2 ek:)

Kasih Aleeya said...

gud luck abah ila.... idup BN..iyo2 jer aku ni..ni ngundi 8hb..aku dah pening nak gi ker tak..ko tau ler aku ni kan pemalas..hahah..
hehe..peti ais tu kan ker comel ila..dah ler sejuk..aku suker!!! ko comel sgt pakai baju biru gitew..nyerlah.. i like i like..

YB Tan Kok Hong said...

You have many interesting topics on your blog and i enjoy reading your blog. I was wondering if i can get the election photos here from you and use them on my blog.If so, please send to my email ybtankh@streamyx.com.
congrats to your abah from me and thank you for your support during the elections.

HuD-Da said...

hi..
congrats to dato'..
saya ada je masa tu sepanjang election tu...
tapi maybe x perasan la coz ramai kan...