Monday, September 24, 2007

my son, my love...

Yesterday we had buka puasa with hubby's cousins... and of course it invloves many kids including Syahmi...as usual I always looking forward for this kind of gathering as I believe it will give an exposure of socialising for my little boy Syahmi... However yesterday was different, despite a lot of foods, many topics to talk about, I was insisted hubby to leave the place early...not because I do not like them...it is just because of my Syahmi...

Hubby cousin's daughter L** is a 6 years old girl, oldest among the rest yesterday... Having syahmi that pretty known as manja, L** always picked on Syahmi...ejek ejek Syahmi, sakat Syahmi sampai Syahmi asyik nangis tak berenti, bebudak yang lain pun semua ikut that L** (sebabb L** ni ada perangai nak org ikut cakap dia aje). Ynag tak sakat Syahmi is only her cousin Ayong which in what ever event, always protected my boy and her own baby brother... Geram betul rasa, I do understand that kadang2 kena biar je budak budak ni bermain, mak bapak jgn masuk campur...tapi kalau dah semua mende yg Syahmi buat L** tu dok ejek2 dia, ketawa ketawa kan dia, semua mende yang syahmi pegang dia nak mintak...

Hello Syahmi only 18 months and she already 6++ yrs. Patut le kat sekolah tak de org nak kawan ngan dia... and mak bapak dia plak tegur anak ala2 main2 gitu...I was really pissed off... Me n hubby tak nak le Syahmi ada rasa inferior nanti, he is still very young takkan sampai bila2 dia takut nak bergaul dgn org nanti...and that girl plak macam rasa puas hati giler bila dapat buat Syahmi nangis melalak lalak...

At last, me and hubby cepat je cabut...lepas mkn terus cabut dgn alasan Syahmi dah mengantuk... We both tak tau samada tindakan kami ni betul atau tak, apa yg kami fikir we do not want to expose syahmi dengan keadaan semua bebudak pompuan lain ejek2 kat dia, tarik mainan yang dia pegang...buat buat menangis and gelak gelak kan dia...

Bukannya kami nak protect Syahmi sgt sgt sampai dia tak boleh bergaul tapi dlm keadaan 3 budak perempuan main2 kan Syahmi cam tu, dan bila kami tegur bebudak tu tak rasa takut pun, mak bapak plak buat tak reti dan gelak2 je...kami berdua rasa perkara tu tak baik untuk perkembangan psikologi Syahmi so sebelum me marah bebudak lain tu sampai mak pak dia kecik ati...baik kami blah je...

balik smlm hubby cakap, patut le dulu L** ngadu tak de org nak kawan ngan dia kat sekolah...rupanya sebab ni... ishh susah betul le...

9 comments:

kay said...

Hai ila, ur son is so adorable :)
kay faham ape yg ila rasa. kay rasa ape yg ila buat tu (leave the place early) is a good decision. Parent mana yg xsayg anak kan. Kesian syahmi.mayb cousin dia jeles tu sbb dia tak comel cam syahmi..hehe

Mommy Hafiy said...

salam ila..thanks for visiting my blog..sorry la tak sempat nak buat entry psl methods to aplly in everyday life(mesti ila nak tau yg nih kan?)br mukadimah2 ajer..btw ila tau psl shichida nih dr ur fren maknyer suzuka tu ker?owh jgn la amaze..nor pon tatau yg nor buat nih betul ker tak..huhu
ila..i want to share something with u..actually hafiy kan tak suka kwn sgt dgn baby yg same age..u know why?because masa dia like 11mths gitu dia selalu kena buli dgn kwn2 dia yeowon n shota(i bet u know them selalu nor boh pics bebudak tu kat fp)sbb dia yg paling kecik n paling lambat jln etc.actually hafiy tak suka sgt dgn derang psl nih la..dia fobia..nor dulu ingat taknak la over-protected n let him learn tp rupa2nya lain yg jadik..i really regret this..baby nih beyond kita punya expectation..they remember!

Mommy Hafiy said...

ila..lupa nak jwb..i'm a working-mom too!

Miss Moon said...

Ila , its ok to protect our child .
Mana mak tak sayang kan anak tambah plak peel yg sekeliling cam tuh kan .

Dari terus mkn hati baik balik umah lagi amas damai . Tak per ek Syahmi nanti Syahmi main ngan Isk kay ....main power ranger ...ala ala spiderman .....bertukarrrrrrrrrrrr

Waaaaaaaaaa anak ku tew dah minat power ranger ngan ultraman . Siap buat aksi aksi adeh ...penat Moon ngan Sutan jadik raksaksa huarrrgggggg

happy2gether said...

Ila, kalo kita jdk awak pon bengang...dr anak kita melalak2 baik blah...lgpon Syahmi cam Syasya gaks..dorang dok umah tak campur ngan dunia luar...Syasya pon manja, skrg dia x tak takut sgt ngan org, tp kalo bebudak yg ejek2 dia cam cousin syahmi sure dia pon nangis2...mmg kita takkan ada sentiasa utk protect anak kita tp kalo dah dpn mata takkan kita nak biar ye dak...

Along said...

Tak paham mak ayah yg tak reti pantau anak2 sendiri. Suka agaknya tengok anak tu membesar jadi pembuli. Lepas tu merungut, anak takde kawan. Perangai macam setan, sapa nak kawan...guna otak le beb!!

Along kalau in ur position, along sound je..sedangkan anak stranger jumpa kat bookstore aritu along sound, ni nak2 sedara, lagi wa sound habis2. Along bagi bikin malu sket kat budak yg buli anak along...biar dia tau, his/her attitude is not acceptable.

...$weE+ 666... said...

amboiii along, garang gitu main sound direk... hehehe... kalau zz, tengok org gak la... tapi slalunyer zz buat cam ila buat gak. nak jaga hati org lain. kalau rapat, mmg zz sound ler... kalau tak direk pun berkias. contoh mcm ada sorang cousin fenriz dah bagak dah form 3 kot, suka dok kurang ajar dgn zz, i was known as 'cik jijie' kat kg sam, so he always called me 'jijik'... tak hormat langsung, memula sabar... lelama takleh sabar ku bahasakan saja... baru rasa puas hati. peduliklah anak SIL ke, kena ajar sket!

Lenny said...

ishk... paham sangat perangai camtuh... tapi kadang tension jugak kalau dier rajin buat anak kita nangis.. kita duduk pon jd rimas kan..

elokla ila buat camtuh.. tinggal je tpt tuh... i bet.. ila ngan poek pon tak selesa nak makan sbb syahmi asek nangis je kan... baik balik mkn kat umah lagik best..

Fina said...

mana budak tu ...mana mana mana?? meh sini aku rendam dia dalam kolam uwan aku kat rembau tu...biasa dia tu....baru 6 tahun dah buli aanak orang...