Wednesday, July 18, 2007

Maid

How to start it..ekkk ..actually semenjak dua menjak ni hidup ila memang kelam kabut sket…bukan pasal apa… pasal something yg menyusah kan aje…grrr pasal maid le… ramai kengkawan dah tau kan yg maid lama kami (murni) kena balik indon sbb dia pregnant, jgn salah anggap ek..dia pregnant sbb dia balik cuti ari tu so dia jumpa ex husband dia masa tu n terpregnant le…so terpaksa le dengan berat hati htr dia balik…saying sgt kat dia sebenarnya sbb dia jaga syahmi dgn baik, dia uruskan rumah kami dgn baik…serba serbi okay walaupun tak perfect… Di saat ini, I miss her la... i hope she will back here and work with us again..insyallah...

So sbb dia nak balik kami pun amik le maid baru…kami amik awal supaya murni ada masa nak train kan maid baru ni…nama dia Ningsih, kami panggil dia NING aka pompuan giler… memula dtg, kitaorg satu family memang puji dia, sbb dia rajin (kononyya aka buat buat rajin) n dia pandai masak… tapi lama kelamaan tembelang nya pun pecah…

Sebelum murni balik murni dtg kat ila bgtau ila yg suruh berhati2 dgn ning, dia kata yg masa aku takde rumah satu hari tu dia mandi kan syahmi lama giler, so murni risau le so dia ngendap dlm bilik air dia Nampak Ning masukkan syahmi dlm baldi besar bg syahmi main ai sendiri, pastu dia plak duduk berehat atas jamban…giler ke apa pompuan ni, buat nya anak aku tergelincir cemana… pastu murni gak le yg bgtau aku, ning bagi syahmi makan tepung ubi campur air, buat macam gamy g masa kecik2 kita buat mangkuk and pinggan kertas tu, bg syahmi mkn padahal murni dah masak bubur nasi… murni bgtau aku setiap kali dia tegur and ajar ning buat something mesti ning akan marah2 and tenung dia dlm2 sampai murni rasa takut nak bersuara…

Dia memang takde rasa hormat pada kami, ada satu hari dia jerit jerit kat murni depan aku n hubby sampai hubby jerit ‘eiii kamu tak hormat saya ke?”..dia tetap tak peduli jerit2 n maki murni… kami majikan dia pun dia tak peduli… dia boleh ckp dgn aku majikan dia yg dulu tu senang aje, pagi2 dia sediakan tudung n baju utk majikan dia pakai tak payah cerewet2 macam aku nak pilih2 tudung nak suh dia gosok… aku suh dia masak bubur nasi utk syahmi letak daging ayam, dia punya le degil masak pakai tulang ayam sbb dia kata sumsum tu lagi bagus…aku ckp aku tak suka macam tu…dia tetap tak peduli…dia buat apa dia suka je kat umah tu…bile kita bgtau dia suh buat ikut kita punya cara, dia kata dia dah ada experience 4 thn…ya Allah, degilnya tuhan je yg tau…dah le degil, suka menjampi tu yg tak sanggup…lepas tu layan syahmi teruk… syahmi pun setiap kali ning dukung aje, nangis jerit2 cam ketakutan…

Ila plak setiap kali bercakap dgn dia mesti cam mulut dia terkumat kamit pastu macam menyembur, satu ari ila Tanya le nape dia buat cam , dia ckp sebab ada makanan terselit pastu rasa pelik plak sbb takkan tetiap ari makanan tersely and takkan tetiap kali bercakap dgn kita baru dia sedar makanan terselit kat gigi…lelama tu ila perasan, kalau dia tak bercakap dgn kita mulut dia takde la kumat kamit cam tu…pastu lagi 1 habit dia, dia suka tenung kita dlm2 sampai kita rasa seram bercakap dgn dia…

Then selepas dekat 3 minggu dia kat umah kami, ila bgtau agen yg ila tak puas hati dgn pompuan ni..agen dtg rumah kengkonon nak kaunseling dia ni, tapi agen pun terkejut sbb agen pun first time jumpa maid sedegil dia ni…kena bamboo giler babi dgn agen sampai keluar perkataan bangsat semua pun dia langsung tak nangis…mata dia tenung aje dekat sesapa yg bercakap dgn dia…ya Allah tuhan aje yg tau cemana masa tu…

Tapi sekarang ila dah tak tahan dah, besok agen akan amik dia terus…kami harap ada replacement secepat mungkin tapi kalau tak dpt cepat sgt pun, ila lebih rela takde maid dari ada maid yg giler cam ni… maid yang tak sedar di untung…

Aaaahhh lega rasa dapat luahkan cam ni….

11 comments:

izlinda said...

alamak takutnya dapat maid camni..lin baru plan nak amik maid tak lama lagi..tetiba sejuk jer perut..isk isk

p/s: hehe ..salam perkenalan dari lin! ;)

Azie N Arif said...

ila,
sabor laa ye..aku tekejut beruk ko citer dlm YM td....senasib laa kita....aku tau sgt laa ape nko rasa...tp teruk btul maid nko tuu....siap berjampi. Tapi ila aku rasa maid yg kita dpt sume bergantung pd nasib. family aku siap buat semayang hajat ngan baca yassin kat surau reramai semoga selepas ni aku dpt maid yg baik lepas ni. Kita sesame berdoalah ye ila. Kuat kan semangat tauuu...

AzaLea said...

Ila,

Terkejut gak i baca post you, risau pun ada...takut safety syahmi when both of you pi keja. Rasa mcm dia ada amalkan ilmu jer..

Suh la agent amik dia cepat2x...kalau takde maid sementara, maybe can hantar Syahmi ke nursery ke..

Dia asal mana eh? Ada some maids from certain parts of that country yang memang ada pakai ilmu...

Take Care Ila.

Miss Moon said...

Ila sabar ek patut la ila tak mo citer semalam ....nasib mai bagitau . mmg terkezut miera dengar

lagi pun mmg nampak garang kan ning bazoka tuh hahahahhahh terus aku namakan dia ning bazoka ....kerana garang nyer

tang mandikan syahmi dlm baldi tuh yang tak tahan tuh ....kumat kamit napa baca apa apa ke ....eiiii takuts la ila ...siap dia plak marah kan murni hampeh tol

tak per dun wory u poek n syahmi pegi vacantion ...jgn susah2 ati kay ...we will always be here by ur side ila .

happy2gether said...

Ila, mmg risau kita masa dgr awak citer maid awak tu mengamal, patutlah tak mo solat n puasa, mmg cam Azie ckp maid ni semua bergantung pd nasib, kita dulu pun cam pasrah n redha coz masa tu kita nak pi kelas mlm lg plus zaimi keje shift...

Apapun syukur Ila coz Ila dpt tau benda ni awal, n nasib murni pun smpt tgk diri Ning yg sbnr...kalo kita kasi can dulu n anything bad happens lagi susahkan...duit semua boleh dicari tp keselamatan anak kita lbh penting...ini yg membuatkan kita rasa nak let go keje skrg n jd cikgu bedah je ni...emm pray for the best!if u need any help just tell me k?I'm always there for u...kita bgtau awak pasal murni pregnant sbb kita risau nanti syahmi tade org jaga...tp skrg jd cam ni...sedih kita...

anyway..take care...n enjoy yr trip, u've been waiting so long for this trip kan? kalo pi hati sedih rugi...at least mak awak ada, cam kita Ipoh / Jb jauh...

Along said...

Oh my god!! Seramnya..along pun ni tengah tunggu maid baru datang...rasa tensi semacam, maid lama bagus tapi agen barua, bagi visa palsu..tak pasal2 imigresen tahan passportmasa kitaorg nak renew dia. Ni the 1st new maid yg kiatorg pilih, rupanya dah ada kes lari dari majikan. Grrrrr...ni tengah berdoa lah bebanyak, moga2 dapat maid yg betul2 ikhlas nak bekerja.

Ila, sabar yer..kita sesama doa dpt maid yg baik untuk jaga rumah dan anak2 kita.

ochid said...

ila, dulu kite pernah dpt emel pasal beware of maid.. coz dlm ciete tu maid tu mcm "pelik".. suke buat keje rumah tgh malam.. anak makin kurus..bla bla bla.. so dorang rasa tak sedap hati.. dorang pulangkan kat agent.. the agent bleh marah plak kat org tu "apa benda yg korang bawak niii??? hantu ke apa??" emel tu i da tak simpan coz i tatau it's true stori ke apa..

btw, it's wise u took that action. budak kecik hati suci.. maybe dia dpt rasa something kot..

sori laa kalau comment i buat u rasa takut ke apa.. just share info saja..

btw, ni ochid (kawan sity)

Mama Irdina said...

ila, what i can say kan, mmg itu semua bergantung pada luck. if we are lucky enuf, we might get a very good maid. kalo we are not lucky enuf tu ygd apat maid yg boleh buat kita rasa nak pitam n pengsan tahan marah. mmg sentap rasanya nyawa kan kalo dapat yg peel mcm hampes.

tapi kalo dah mula main jampi-jampi ni kan, better dont la ila. esok2 ntah hape la dia buat ka syahmi. surely nnt ila kat opis tak senang hati nk buat kerja n leave syahmi.

apa-apa anna doakan lepas ni ila dapat maid yg baik! inshaAllah yer

MoMmy Balqis a.k.a Nury said...

Hi Ila....sabar ye my frens.Aku fhm perasaan ko.Aku pun skrg takde maid.Maid aku balik indon.Mcm2 hal kan diorg ni.Kite susah pyah ambik diorg keje mcm ni diorg balas memangla sakit hati.Sabar kay....

Ko nak fly dah kan.Happy Holiday.Nanti balik jgn lupa bw ole-ole....hehehe.Aku tau ko tak sabar menunggu trip ni kan hahahaha....enjoy urself my frens

Lenny said...

ila,

lenny rasa kalau citer pasal maid nieh... 10 hari 10 malam tak abis kan?

susah sebenarnya... dier takder kita susah.. dier ada kadang buat kita pening...

lenny doakan ila dapat pengganti murni yg baik... yg sayang syahmi... risau kita pon nak tinggalkan anak kalau camni kan?

MamaFaMi said...

Ya Allah, takutnya mama baca cerita Ila ni... Itulah, kalau kena ambil maid ni, ikut nasib-nasib juga. So, macam mana sekarang, dah ada pengganti ke? Harap-harap Ila dapat yang baiklah just for Syahmi, at least kan. Kalau nak suruh the previous maid balik semula pun, dah dia ada baby sendiri, cam mana nak kerja? Whatever it is, mama doakan yang terbaik ajelah buat Ila ya....