Thursday, October 06, 2005

Ramadhan datang lagi

Yesterday was 1st day puasa... i was very eager to puasa, infact a nite before I went to surau with hubby to perform solat terawikh.. happy sangat rasa... seronok sangat dapat pergi sembahyang dgn hubb, last year i tak pergi terawikh langsung, i was 3 months pregnant of Ifwat at that time and asyik rasa tak sihat... tapi thn ni rasa bersemangat, so i told hubby, i think puasa for the whole month of Ramadhan this year, I am approximately 4 months and half pregnant now... rasa dah sihat sikitlah...

sahur i makan roti je... rasa cam ok je nak puasa... bila puasa, pagi still bersemangat lagi, by tengahari i dah mula rasa lapar, sakit kepala... tapi i rasa still boleh lagi nak habiskan puasa ... tak sabar nak gi buka puasa kat rumah mak...mesti mak masak sedap..nyum nyum nyum...

Tapi bila sampai rumah mak dlm pukul 6.45 ptg, i was basically no energy at all, i cant open my eyes and speak...hubby, mak, angah, adik n murni semua risau...i asked me to minum but i refused, dah tinggal berapa minit je... hubby wanted to bring to hospital but i think i am still ok... lepas berbuka, minum air and kurma, tak lama lepas tu i feel better but i still cant enjoy the food..dah tak lalu nak mkn, mak kata sbb angin dah masuk perut...

mak masak best, ada ayam masak asam pedas, sayur campur, ikan cencaru bakar, ayam percik... kuih plak kuih lompat tikam and tepung pelita.... air sirap sejuk and biji selasih and teh o panas...and buah tembikai...sedap sgt tapi disebabkan i dont feel good, my selera pun gone lah... makan sikit je...

2nd day puasa...
I was extremely lembik this morning walaupun dah sahur... dah siap2 pakai baju nak gi kerja, hubby ckp u look ver pale and tired, jom lah gi klinik...so tanak wat dia risau pergi lah klinik jugak... i cant event talk at that time, dr terkejut sgt and asked whether i am fasting or not...hubby said she really want to fast, dr advised me quit puasa for the day and try to perform it alternate days, looking at my condition, it is not good for me to puasa... my gastric is really bad, so dah kira off for one day puasa... dr gave me a day mc and asked me to stay relax at home, eat hot porridge will help...so balik tu, murni cooked porridge, lepas mkn bubur nasi panas, i tidur for few hours...

Hubby kata its okay kalau tak boleh puasa, as long as i am healthy and baby pun sihat takpelah tak puasa... hubby and mak yang paling risau...hhehehe...thanks all for your love and kindness...

2 comments:

agakkacak said...

kesian sayangkan.. tak larat nak pose. takpela.. kalo tak larat tu takpe, takde orang nak pakse sayang pun. kang bahaye plak kat awak ngan baby kalo tak larat nak makan cenggitu. petang ni kite gi makan beger king ek... nyum nyum...

Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on!
»