Friday, July 18, 2014

I moved to
http://whitelilyinthevalley.blogspot.com/



tq,
ila

Monday, September 09, 2013

long silence...

havent been in writing mood for few months...many things happened recently... the up and down...but I believe this is all as per Allah SWT's planned...

Will update more later...

Thursday, March 28, 2013

...

sejak dua menjak ni, i fall in love with Prof Dr Muhaya... suka dengar kata kata dia yg bersahaja, simple tapi penuh makna... mlm semalam saya dengar dari siaran di Oasis

"Kalau gaji kita 2 ribu tp buat kerja mcm 3 ribu, Allah SWT tetap akan bg rezeki yang 1 ribu lagi tu melalui pelbagai cara mcm kesihatan, anak yg baik, hati yang tenang. Tapi kalau gaji kita 3 ribu tp buat kerja mcm gaji 2 ribu, yg 1 ribu tu Allah akan ambil balik cth mcm kereta accident ke, rumah masuk pencuri, kesihatan yang tak baik, rumah tangga tak bahagia etc"

Simple je kan apa yg Prof cakap tu, tp memang betul. ia buat saya berfikir dan berazam untuk menjadi pekerja yang lebih baik. InsyaAllah,

lagi satu suka dengar CD Hafiz Hamidon. tenang je rasa. kalau sedang drive and dengar CD ni, rasa tenang and kalau jam pun, tak rasa macam nak marah. zikir nya simple2 dan alunan yang mendayu tu memang best.

on another notes, many things happened lately. I try my best to keep myself calm. ada satu masa terasa diri begitu stupid kerana mempercayai sesuatu yang tak sepatutnya saya percaya... kerana mendengar kata2 yg diluahkan kepada org ramai tetapi bukan kepada diri ini.  InsyaAllah, i believe bila kita sentiasa bersangka baik, maka yang baik2 lah yang akan datang pada kita. saya percaya juga memafkan dalam diam adalah jalan terbaik untuk menenangkan hati.




Thursday, January 31, 2013

Geng Pengembaraan ke Pangsun, Ulu Langat


Recently kami ke Ulu Langat, sewa chalet RM75 semalam. just a basic je...takde apa2 dlm chalet nya kecuali kipas comel, lampu and carpet kecik. sebenarnya ni tak di rancang pun. memula tu tak tau nak ke mana so kami decide pack khemah semua utk gi camping kat memana, and cari chalet, in case la mlm hujan leh tido dlm chalet. 

 cari punya cari, byk eco resort and chalet di area sg congkak/pangsun ni...tp akhirnya kami pilih yang ni. sebabnya kawasan nya sgt bersih, chalet tak terlalu byk so org pun tak le terlalu ramai, kedudukan chalet betul2 kat gigi sungai...
 so dari plan nya nak pasang khemah terus la tak jadi pasang khemah. kami dah bawa siap2 comforter, bantal, portable gas stove hehhe kengkonon feeling nak camping sure le masak sket kan...heheh padahal masak maggi je utk breakfast keesokan hari nya.
 syok dok kat beranda sambil mkn biskut cicah kopi panas... yummy


 chalet ni best sbb ada berandah yg besar. so kids seronok buat aktiviti painting dgn daddy. dan mmg bersih. cuma toilet nya kat luar, sharing toilet. tp toilet nya bersih. kami puas hati la dgn tempat ni. kids pun suka. cuma hajat nak bercamping still tak terlaksana la kan :)

sesapa interested boleh contact nombor ni :)

Syahmi masuk darjah 1

 huhuhu sepatutnya dah buat entry ni lama dah tapi dok asyik tangguh je sampai le sebulan tertangguh... rasa macam cepat je masa berlalu, syahmi dah masuk darjah 1 pun...sekolah ke setiawangsa, dekat je dgn rumah...jalan kaki pun boleh sebenarnya tp dok risau byk kereta la, kes culik budak la, kena la hantar jugak...balik tghari nanti maktok dia yg pick up from school.



 ok baru sehari sekolah kasut dah koyak...serious tak faham apsal...sebab dia ganas sgt ke sbb kasut ni tak bagus??

syahmi jenis yg senang gak nak gi sekolah masuk std 1 ni, masa 1st week, disebabkan daddy skrg mmg teramat la pack masa nya so mummy je yg hantar and tunggu for the first 3 days at school tu... Alhamdulillah nampak dia bole sesuai kan diri... 
 
dulu kecik comel je..sekarang dah besar...huhuh nampak sgt mummy dia pun dah tua...huhuh


 selalunya syahmi bawak bekal pergi sekolah...tp kami still bagi gak dia duit belanja, in case dia nak beli apa2 kan.
Hafiz also enroll to kindy, TKC. so far so ggood and dia suka sgt pergi sekolah.


baru minggu kedua sekolah, cikgu call mummy masa mummy di office, ckp yg syahmi terjatuh sbb ada budak tolak, and dia tak bg cikgu usik kaki dia, menangis2. cikgu risau takut patah tp takde darah so berkejar la mummy ke sekolah, rush bawa ke ampang puteri, doctor pun cakap risau bone fractured tp Alhamdulillah takde yg serious cuma lebam n bengkak di lutut. ishhh budak budak kan, nak salah kan sesiapa pun x boleh, dah ramai budak nya...

Tuesday, December 11, 2012

Geng Pengembaraan ke Muzium Polis

Rasa nya dah few week dah kami ke Muzium Polis Diraja Malaysia ni... kami pun actually baru discover tempat ni. sbabnya syahmi minta sgt dengan polis dan segala badan beruniform yg ada senapang, pistol dan gajet2 lain...
sesiapa yang nak tau di mana Muzium Polis ni, actually opposite Planetarium Negara. dekat dekat dgn kawasan Masjid Negara, Pusat Kesenian Islam, Bird Park... Free entrance, sesiapa pun boleh masuk.
 Kat dalam ni tak leh amik gambar tapi kami curi2 gak amik sekeping dua untuk kenangan...

 to be honest muzium ni sangat bagus and ada byk informasi yang kita tak tau or kita tak amik pot selama ni.kalau bebudak sekolah nak buat kajian mmg banyak la info boleh dpt.
 Muzium ni tak la seluas muzium negara atau muzium kesenian islam tp sgt compact...
all in all, we had great 3 hours there. the happiest person of course Syahmi :)

Friday, November 16, 2012

Pet Sehari

Hafiz memang dah lama mengidam nak bela pet... dia berangan nak bela iguana, arnab, hamster, sugar glider, burung, ikan...macam2 lagi la yang dia nak kan... tapi mummy dia buat derk je...kecuali ikan sepat yg dibela kat rumah ni...yg lain no no no...lagi pun kan dia daha da 3 ekor kucing kat rumah maktok dia..tetiap ari pun gi umah mak tok...obi si kucing demok tu pun takut dengan hafiz...cara dia nak sayang kucing tu boleh buat kucing sesak nafas bila kena peluk...
 so dua malam lepas, pukul 12 lebih tengah malam...the boys and daddy dah selamat ke lala land, ila dok layan Armageddon sambil cuci baju...mata tak ngantuk so dari duduk saje, pusing je la baju dlm mesen...pastu sambil baring atas sofa, ternampak ada mende bergerak kat langsir...terus menjerit histeria...poek bangun nengok rupanya sugar glider... ntah dari mana sesat...
 gigih gak la poek gi tangkap sugar glider tu...ila mmg tak kuasa nak pegang, geli ok...  then besok bila bebudak dua org tu nampak sure le excited especially si kecik tu... terus ngaku "haiwan hafiz"...menjerit2 ckp dia punya... tp ila ckp kat poek, tak elok la terus simpan je...baik buat announcement dulu kot ada org lain hilang...
 so poek pun buat la... true enough memang org punya...org yg dok tingkat atas... org tu siap syukur gielr kitaorg jumpa pet dia... hafiz apa lagi, muncung la kan... maktok dia janji nak beli kan dia seekor...huhuhu...
itu ler riwayat pet sehari...

Syahmi's Graduation - Young Ambassadors

Tahun ni YA buat graduation di sekolah je... last year buat di Dewan Risda, sbb nya kalau ikut Teacher Yasmin, the pricipal, ramai parents complaint sbb last year kena byr mahal..ehmm takpe la, nak wat cemana kan... kat sekolah pun kat sekolah la... 
 Graduation YA ni happened just 2 days lepas kita balik dari GC, still penat lg tp Syahmi sgt bersemangat nak pergi school even after we've just touched down... rupanya dia lead bacaan Al-Fatihah during the event..
 Alhamdulillah...Alhamdulillah... we are very proud of u syahmi...walaupun just a simple participation, it meant so much to us...

 terharu nengok dia di depan sana... budak manja yang macam pemalu rupanya berani...

 ni dia tgh beratur utk ambil sijil from Teacher Yasmin...

 Syahmi with Teacher Yasmin and teacher Ira

 nengok dua gambar kat bawah ni..Syahmi and Syafiq...ni memang bestfriend ni... dari 4 years old derang berkawan... cute sgt budak berdua ni...teacher pun tau yg derang ni rapat, so kalau ada group assignment ke selalu put them together...

 macam utk sceince project ni pun they were put in the same group...Group Volcano... patut la ada sekali balik rumah, merah baju kena pewarna rupanya sbb science project ni...

 syahmi became the narrator...

 The 3 of them (Syafiq, Syahmi and marissa) at their booth...
 kagum nengok at 6 years old, they managed to prepare this..Bravo Syahmi and the rest of YA students.
Mummy doa kan Syahmi akan terus berani dan semoga kejayaan sentiasa bersama Syahmi...

Monday, October 01, 2012

Geng Makan Makan

Prgram masak masak bersama aida...pastu program makan makan bersama sity and fishie...sorry masa fishie dtg dah kekeyangan so takde lak gambar fishie...

 pagi tu pegi pasar tani dgn poek beli ketam gemuk gemuk, beli lala, beli udang.... pastu pegi cold storage dgn aida beli musseld and segala herbs, cheese and macam2...kali ni program makan rumah ila, tapi aida yg expert masak ni bertindak sbg guru and advisor....ooo rupanya nak masak2 mcm ni kena berani mencuba n guna common sense waktu nak beli brg....heheh kalau ada recipes lagi bagus tp kalau takde buat mcm kami,
 alhamdulillah..food semua sedap... ehheh sendiri masak sendiri puji.... ketam mmg best seller item masa tu... mussles with cheese also....
All in all, we had great makan2 and catch up time session. thanks korang sudi dtg...esp azrai n pojee yg squeeze their time between their deadlines and travelling date....sbb besok pagi nya kedua dua hero no nak fly lagi...len kali kita main masak2 lagi ye...

Tuesday, July 31, 2012

Umrah 2012 - Part 2

nak sambung tentang perjalanan umrah kami tempoh hari... nak kata kan tips tak jugak sbb rasa tak layak nak bg tips pada org lain yg mungkin lebih banyak pengetahuan dan pengelaman. tp disebab kan ramai jugak yang tanya bagaimana kami handle anak2 bertuah yang berdua tu sepanjang 2 minggu tu...

firstly, Alhamdulillah , syukur pada Allah SWT kerana semua berjalan lancar...
 mula-mula memang kami berdua risau... sebab last year masa kami berdua pergi, memang rasa tak larat sgt ehheh...saya kan tak fit, jarang bersenam jadi masa saei tu mmg penat sesangat...errr actually penat tu tak lah sangat, tapi saya masa tu sakit tumit....jadi tahun ni dari KL lagi dah pikir saya kena atasi masalah sakit tumit pijak lama sangat beralaskan socks sahaja kat lantai marmar tu... so pergi la ke PKNS, heheh dgn kawan baik kami (EJ and CS) pergi cari socks tebal, then jumpa mcm simple shoes khas utk tawaf and saei. Alhamdulillah ia berkesan, berkesan dengan izin Allah SWT bukan kerana kasut tawaf saya :)

 Selain tu persediaan awal dari Malaysia, kami dah bagitau anak2 dari awal yang kita akan ke Mekah, cerita kan sedikit sebanyak apa yg kita akan buat. bagitau mereka kenapa kita nak pergi ke situ.Pesan baik baik minta mereka behave dan jgn tantrum. dah bagitau awal2 pakaian bagaimana kita semua akan kerap pakai semasa di sana... bagitau mereka yang kebanyakan aktiviti adalah di masjid, tapi masih ada pergi ziarah. anak anak bertuah memang seronok dan excited. kami pun dah pesan perjalanan pun jauh so minta mereka bersabar.

Masa di KLIA, budak berdua mintak beli kan toys, adei awal2 dah kena cukai...tapi takpe la beli kan je la yang kecil dan tak mahal sgt. niat nak menggembirakan anak2 aje la... dlm flight 14 jam tu, mereka leka dgn toys baru sambil nengok movie. Kami naik MAS jadi byk movie cartoon dan filem melayu juga. syahmi layan Zombi Kampung Pisang while Hafiz layan Cars. Sempat la mummy n daddy buat last minute revision dan tidur. dah sampai di Jeddah perlu naik bas ke Madinah pun ambik masa dlm 5 jam...err tak ingat la exact time... Alhamdulillah sekali lagi anak2 berdua baik sangat... langsung tak mengeluh... lepas dah satu kerisauan hati kami iaitu bagaiaman nak menempuh perjalanan jauh dengan anak2.

Waktu waktu lain sewaktu kami bersolat, syahmi dan hafiz akan ikut daddy ke bahagian lelaki. masa di madinah, mummy period jadi kami akan berjalan bersama2 ke masjid sambil mummy tolak stroller. cuaca di madinah lebih sejuk dari Mekah maka perjalanan rasa nyaman. selalu nya kami akan singgah di Bin Dawood untuk beli sedikit chocolate/biskut dan kadang2 ice blended. Syahmi dan daddy selalu nya akan masuk bersolat dlm masjid, sementara mummy n hafiz akan duduk di perkarangan masjid. kami berdua dah asingkan duit2 kecil utk anak2 berdua agih-agih dan sedekah kan kepada mana2 fakir atau pekerja masjid. anak2 seronok buat begini, kadang2 jika ada anak kecil yg lain, mereka berdua ni akan beri choclate atau biskut. sambil mereka berdua berseronok begitu, kita terang kan pada mereka kebaikan bersedekah. 

Masa di Mekah pula, kami tak guna stroller sebab stroller tak boleh bawa masuk ke dlm masjid maka kami pinjam wheelchair yang disediakan oleh pihak Andalusia. Di Mekah, kerana cuaca lebih panas, kebiasaannya anak2 memang dah duduk siap2 kat wheelchair utk kami mengerjakan tawaf dan saei. Masa saei anak2 memang akan duduk di wheelchair , ini kerana untuk menjaga syarat ihram mereka juga. kerana bahu kiri wajib sentiasa di sebelah kaabah (err betul ke cara saya explain ni?) dan tak boleh terpusing. sekiranya terpusing maka kena repat balik pusingan tersebut. masa saei kebiasaannya kami biarkan mereka berjalan dan berlari, bila penat baru duduk di wheelchair. Alhamdulillah, saya tak tau nak explain macamana tp perjalanan tawaf dan saei bersama anak2 dilakukan dgn lebih mudah dan pantas. tak terasa penat dan cepat shj walaupun jemaah sgt ramai. Rezeki anak2 agaknya. 

Waktu solat pula suami selalu ambil tempat ditepi sekali supaya anak2 tidak mengganggu jemaah lain. tapi suasana di sana bukan seperti di Malaysia, di Malaysia ada sesetengah masjid tak benarkan anak perlu duduk di belakang sedang kan di Mekah dan Madinah, mereka sangat suka kan budak2. Kerap ada Arab yang akan ambil gambar, video mereka, rezeki mereka juga murah dengan pelbagai choclate dan gula gula. pernah sekali sedang tawaf, Hafiz dah terlalu penat dan menahan panas mungkin tapi masih tidak menangis, muka sangat sedih dan tahan penat, ada arab dtg beri dia sebatang lollypop. terus muka hafiz bertukar ceria. Jadi kami pun cuba inculcate perkara yg sama. kerap membawa gula2 utk menceriakan kanak2 lain, di mana kebiasaannya messenger kami ialah syahmi dan hafiz.

Dalam amsjid juga kadang2 kami tugaskan mereka mengambil air zamzam utk di bawa pulang ke masjid dan juga tolong isi air zamzam dlm gelas utk diberi kepada jemaah lain terutama yang tua2. Selalunya pulang dari masjid atau waktu senggang antara solat (kemudian ke masjid semula) kami akan bawa anak2 makan dan minum, samada ice blended atau aiskrim. di sana juga ada starbucks, baskin robbin, pizza hut. kadang2 balik juga ke hotel. bergantung kepada selera anak2. kami tidak begitu strict in terms of mesti makan di hotel. Kadang2 kami akan beli makanan burung dari penjual di tepi jalan dan anak2 akan bergembira memberi burung makan... kami berpendapat yang kami perlu memberi sedikit kelonggaran dan masa utk anak2 bergembira instead of memaksa mereka bersolat shj. nawaitu kami tidak mahu anak2 melihat ibadat dan Islam itu susah. Dan ibadat itu tidak terbatas kepada bersolat dan mengaji sahaja.

selain dari itu, dari semasa ke semasa kami cuba tunjuk kan pada anak2 tentang realiti kehidupan, tentang bagaimana kita perlu bersyukur di atas segala yang Allah SWT berikan. ada satu masa ketika kami sedang tawaf, ada seorang lelaki berkulit hitam yang mempunyai anggota badan sehingga ke pinggang sahaja (tidak berkaki) duduk di atas sekeping papan beroda ala2 skateboard sedang melakukan tawaf dan menggerakkan papan tersebut menggunakan kedua tangan, syahmi terkejut masa tu. Jadi selesai tawaf kami explain pada dia tentang kegigihan lelaki itu utk beribadat walaupun cacat anggota, maka kita yang sempurna anggota ni perlu ambil perkara ini sebagai pengajaran. ada satu lg pengalaman di Madinah, kelihatan seorang lelaki duduk di Wheelchair yang kelihatan susah tetapi keluarga lelaki ini menolak sedekah dari kami, pada pendapat saya keluarga lelaki ini pasti tidak mahu mengharapkan belas ihsan. kami beritahu syahmi, dalam hidup ini, tangan yang meberi adalah lebih baik dari yang menerima jadi mungkin itu prnsip lelaki tersebut.
Oleh kerana cuaca panas (melebihi 50 degrees), kami dah siap2 bawakan anak2 sunglasses. supaya mereka tidak mengeluh silau atau panas. buku kecil, pensil warna sentiasa ada dlm bag. anak2 diberikan beg kecil sorang 1. dlm handbag juga saya sentiasa bawa sedikit kudap kudapan dan air kotak. Hafiz juga ada kawan baru di sana.

All in all, perjalanan kami baik baik sahaja, Alhamdulillah ianya dgn izin yang Maha Berkuasa. Doa kami seperti tahun yang lalu, mohon untuk jadi tetamu Dia lagi di masa masa akan datang :)

Note : Ini cuma catatan pengalaman saya dan suami untuk kenang kenangan di masa akan dtg dan untuk berkongsi dgn yang lain yang mungkin teringin nak bawa anak ke sana juga. saya yakin ramai lagi di luar sana yang mempunyai pengalaman lebih hebat. as salam :)